Ételek Ros hásánára
Ros hásánákor édes és kerek kalácsot eszünk, hogy a következő évünk is ilyen jó legyen. Ilyenkor mindenbe mézet teszünk és az áldásnál só helyett is mézbe mártjuk a kalácsot. Szokás halat, répát, mézesalmát, gránátalmát enni, a következő receptekben ezeket az alapanyagok felhasználásával készültek.
Előételek, saláták
A cimesz megfelel minden újévi elvárásnak: édes, mézes és ünnepi.
HOZZÁVALÓK
8 szál sárgarépa lereszelve
16 szem érett datolya
1 kk őrölt fahéj
1 csipet só
3 ek méz
8 ek olívaolaj
2 szem szegfűszeg
1 késhegynyi curry por
1 ek reszelt gyömbér
gránátalmamag
ELKÉSZÍTÉS:
A sárgarépát és a gyömbért lereszelem hozzáadom a félbevágott és kimagozott datolyát, meghintem sóval, majd nagy lángon megdinsztelem az olajon. Ha nem túl friss a sárgarépa, teszek hozzá egy deci vizet.
Beleszórom a fűszereket, és hozzá öntöm a mézet is. Ekkor teszem bele gránátalma magot is. Aki szereti tehet bele mazsolát is. Fűszerezem, megszórom a dióval, és pirítom még negyed órát.
Édes és friss, frissítő ropogást kölcsönöz a kiadósabb húsoknak és a keményítős köreteknek.
HOZZÁVALÓK
AZ ÖNTETHEZ:
½ csésze olaj
¼ csésze méz
¼ csésze almaecet
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál finomra vágott mogyoróhagyma
½ teáskanál tengeri só
Frissen őrölt fekete bors, ízlés szerint
A SALÁTHOZ:
4 csésze vegyes zöldség
1-2 cékla, vékonyan felszeletelve.
1 zöldalma, kimagozva és vékonyan felszeletelve.
1 piros alma, kimagozva és vékonyan felszeletelve
4-5 db friss füge, negyedelve
½ csésze mézzel pirított pekándió
½ csésze gránátalmamag
ELKÉSZÍTÉS:
Egy tálban keverjük össze az öntet hozzávalóit, amíg emulgeálódnak. Tegyük félre.
Rendezzük el a céklákat egy nagy tálalótál szélén, és töltsük meg a közepét vegyes zöldfűszerekkel. A zöldek tetejére tegyük az almaszeleteket és a fügét. Szórjuk meg a pekándióval és a gránátalma magokkal. Locsoljuk meg az öntettel. Azonnal tálaljuk.
Főételek
Marokkói újévi csirke Mercitől és Petitől
Ez az eredeti perzsa recept egyszerűbb verziója, és a egyik legfinomabb őszi és téli gyümölcs ízletes és ünnepélyes felhasználási módja, mely egyben paleo és gluténmentes is. Az eredeti receptet angol nyelven itt találjátok.
HOZZÁVALÓK:
2 ek kókuszolaj
680 g csirkecombfilé (zsír nélkül, kis kockákra vágva)
1 nagy mogyoróhagyma, apróra szeletelve
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 evőkanál reszelt gyömbér
1 tk kömény
1/2 tk kardamom
1/2 tk fahéj
1/2 tk só
1/2 tk fekete bors
65 g apróra vágott dió
240 ml gránátalmalé
120 ml kókusztej
1 ek méz
65 g gránátalmamag
2 ek friss petrezselyem aprítva
ELKÉSZÍTÉS:
Készítsük elő a csirkét. Aprítsuk fel a mogyoróhagymát, a fokhagymát és diót és reszeljük le a gyömbért, majd tegyük őket félre. Porciózzuk ki a fűszereket, majd azokat is tegyük félre. A recept lépései gyorsan követik egymást, így érdemes előre sorrendbe rendezni az alapanyagokat.
Tegyünk fel közepes lángra egy nagyméretű fazekat. Tegyük az edénybe a kókuszolajat és melegítsük, míg fel nem forr.
Rakjuk az olajba a felkockázott csirkét, szórjuk meg egy csipet tengeri sóval, süssük át gyakori keveréssel egészen addig, amíg a hús aranybarna színt nem kap. Hozzáadjuk a mogyoróhagymát a csirkéhez, majd kb. 5 percen át gyakori kevergetés mellett puhulásig sütjük.
A lábas közepén egy kis helyet csinálunk a fokhagymának és a gyömbérnek. Kb. 1 perc folyamatos keverés következik, amíg a fűszerek nem kezdenek el erősen illatozni. Adjuk hozzá a maradék fűszereket, alaposan keverjük hozzá őket a csirkéhez, majd süssük őket pirulásig.
Tegyük bele a diót és a gránátalmalevet. Az edény aljáról folyamatosan kaparjuk le a megbarnult részeket egészen addig, ameddig a gránátalma lé abba nem hagyja a buborékolást. Adjuk hozzá a kókusztejet és a mézet, majd újra keverjük össze az összes hozzávalót.
Hagyjuk a folyadékot felforrni, majd csökkentsük a láng méretét közepesről alacsonyra, fedjük le a lábast és hagyjuk főni azt 20 percig. Emeljük fel a fedelet, majd egy újabb 10 percig hagyjuk főni (vagy addig, ameddig a szósz be nem sűrűsödik, és a csirke el nem kezd szétesni). A 30 perc alatt időnként kevergessük, hogy oda ne kapjon az étel.
Tálaljuk a csirkét az általunk választott körettel. Szórjuk meg az ételt gránátalma maggal és apróra vágott petrezselyemmel.
Desszertek
HOZZÁVALÓK:
A tésztához:
190 g liszt
50 g kristálycukor
1/4 teáskanál só
115 g vaj
60 ml jéghideg víz
A töltelékhez:
2 nagy alma, meghámozva és szeletekre vágva
50 g méz
1,5 evőkanál liszt
2 teáskanál friss citromlé
1 teáskanál őrölt fahéj
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
2 marék dió (fele egyben, fele apróra vágva)
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához a lisztet, a kristálycukrot és a sót összekeverjük, majd a nagy lyukú reszelőn belereszeljük a hideg vajat. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk, majd hozzáöntjük a valóban jéghideg vizet és gombócot gyúrunk belőle. Koronggá lapítjuk, fóliába csomagoljuk, és minimum egy órára a hűtőbe tesszük (akár 48 órával hamarabb elkészíthetjük a tésztát).
Az almát megpucoljuk, kivágjuk a csutkáját, és vékony szeletekre vágjuk. Összekeverjük a citromlével és a mézzel, majd a fűszerekkel is és egy órát ezt is hagyjuk állni.
Előmelegítjük a sütőt 190 fokra.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, nagyjából kerekre és halmozzuk az almát a tészta közepére. A tésztaszélén maradjon szabadon egy 5-7 centis perem, amit hajtsunk fel a töltelékre. Ezután kenjük le felvert tojással, szórjuk meg apróra vágott dióval, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és 30 perc alatt süssük meg.
Az almás pitét tálalhatjuk sós karamellaszósszal, és egy gombóc vaníliafagyival.
HOZZÁVALÓK:
2 sütőforma (22 cm átmérőjű)
2 nagy tojás
225 g (1 csésze és 2 evőkanál) cukor
másfél pohár (360 ml) langyos víz
1/2 pohár (160 g) eperlekvár
2/3 pohár (225 gramm) méz
3/4 pohár (180 ml) repceolaj
1/4 pohár (450 g) fehér liszt
2 lapos kanál (15 g) szódabikarbóna
2 lapos kanál (15 g) sütőpor
másfél kiskanál fahéj
csipetnyi szegfűszeg
2-3 alma (Granny Smith) kockákra vágva (lehet vékony szeleteket is tenni a sütemény tetejére)
ELKÉSZÍTÉS:
A sütőt 160 fokosra melegítjük. Kikenjük olajjal a tepsit.
Egy tálban összekeverjük a tojásokat a cukorral, egy másik tálban pedig a vizet, a lekvárt, a mézet és az olajat. Ezt hozzáadjuk a tojásos tálhoz, és egységes péppé keverjük.
Hozzáadjuk a többi összetevőt, és addig keverjük, amíg egyenletes keveréket nem kapunk (a túlzott keverés károsíthatja a torta könnyed, levegős állagát).
A keveréket az öntőformákba öntjük, és kb. 45 percig sütjük, amíg a mézes sütemény közepébe szúrt fogpiszkáló morzsákkal jön ki.
Kerek kalács
HOZZÁVALÓK:
580 g liszt
7 g instant, vagy 5 g friss élesztő
2 teáskanál só
180 ml langyos víz
90 ml növényi olaj
130 g méz
3 tojás
1 tojássárgája
ELKÉSZÍTÉS:
A keverőgépben keverjük össze a lisztet, az instant élesztőt és a sót. (Friss élesztőnél előbb futtassuk fel a víz felében, egy teáskanál cukorral elkeverve és 15 percig meleg helyen hagyjuk állni.)
Egy külön tálban keverjük össze a langyos vizet, az olajat, a mézet, a 2 tojást és 1 tojássárgáját. Adjuk hozzá ezt a száraz hozzávalókhoz, és közepesen alacsony fordulatszámon gyúrjuk addig, amíg a tál aljára tapadó, ragacsos tésztát kapunk (kb. 5-7 perc). A tészta túl nedvesnek tűnhet, de ilyennek kell lennie.
Tegyük a tésztát egy enyhén lisztezett munkafelületre és lisztes kézzel gyúrjuk puha, sima golyóvá. Egy nagy tálat enyhén kenjünk ki olajjal vagy tapadásmentes főzőspray-vel. Helyezzük a tésztát a tálba, fordítsuk meg egyszer, hogy a teteje is enyhén olajos legyen, majd fedjük le a tálat fóliával. Hagyjuk a tésztát meleg, huzatmentes helyen kelni 1-2 óráig, amíg duplájára nő.
Fordítsuk a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre, és szórjuk be liszttel. A tészta ki fog ereszkedni. Osszuk tésztát négy egyforma részre, és egyesével sodorjuk mindegyik darabot kb. 50 cm hosszú kígyóvá.
A videóban látható módon, fonjunk kerek kalácsot belőlük.
Óvatosan helyezzük át a fonott kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Fedjük le a cipót lazán fóliával, és meleg, huzatmentes helyen hagyjuk kelni, amíg körülbelül másfélszeresére nő, 1 óra alatt. A kelesztési idő vége felé melegítsük elő a sütőt 180ºC-ra, és állítsuk a sütőrácsot a középső pozícióba.
Egy kis tálban verjük fel a maradék tojást, és a felvert tojással kenjük be bőségesen a megkelt tésztát. (Lehet egy kevés szezámmagot szórni a tetejére). Süssük 25-35 percig, amíg a kéreg gazdag barna színt kap.
Vegyük ki a kalácsot a sütőből, és tegyük rácsra hűlni. Frissen a legfinomabb, de a maradék néhány napig eltartható.