FŐZZ VELÜNK!
CIMESZ
A cimesz megfelel minden újévi elvárásnak: édes, mézes és ünnepi.
HOZZÁVALÓK:
8 szál sárgarépa lereszelve
16 szem érett datolya
1 kk őrölt fahéj
1 csipet só
3 ek méz
8 ek olívaolaj
2 szem szegfűszeg
1 késhegynyi curry por
1 ek reszelt gyömbér
gránátalmamag
ELKÉSZÍTÉS:
A sárgarépát és a gyömbért lereszelem hozzáadom a félbevágott és kimagozott datolyát, meghintem sóval, majd nagy lángon megdinsztelem az olajon. Ha nem túl friss a sárgarépa, teszek hozzá egy deci vizet. Beleszórom a fűszereket, és hozzá öntöm a mézet is. Ekkor teszem bele gránátalma magot is. Aki szereti tehet bele mazsolát is. Fűszerezem, megszórom a dióval, és pirítom még negyed órát.
GRÁNÁTALMÁS CSIRKE
Ez az eredeti perzsa recept egyszerűbb verziója, és a egyik legfinomabb őszi és téli gyümölcs ízletes és ünnepélyes felhasználási módja, mely egyben paleo és gluténmentes is. Az eredeti receptet angol nyelven itt találjátok.
HOZZÁVALÓK:
2 ek kókuszolaj
680 g csirkecombfilé (zsír nélkül, kis kockákra vágva)
1 nagy mogyoróhagyma, apróra szeletelve
2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 evőkanál reszelt gyömbér
1 tk kömény
1/2 tk kardamom
1/2 tk fahéj
1/2 tk só
1/2 tk fekete bors
65 g apróra vágott dió
240 ml gránátalmalé
120 ml kókusztej
1 ek méz
65 g gránátalmamag
2 ek friss petrezselyem aprítva
ELKÉSZÍTÉS:
Készítsük elő a csirkét (minden látható zsírt távolítsunk el a húsról, különben rágós lesz). Aprítsuk fel a mogyoróhagymát, a fokhagymát és diót és reszeljük le a gyömbért, majd tegyük őket félre. Porciózzuk ki a fűszereket, majd azokat is tegyük félre. A recept lépései gyorsan követik egymást, így érdemes előre sorrendbe rendezni az alapanyagokat.
Tegyünk fel közepes lángra egy nagyméretű fazekat. Tegyük az edénybe a kókuszolajat és melegítsük, míg fel nem forr.
Rakjuk az olajba a felkockázott csirkét, szórjuk meg egy csipet tengeri sóval, süssük át gyakori keveréssel egészen addig, amíg a hús aranybarna színt nem kap.
Hozzáadjuk a mogyoróhagymát a csirkéhez, majd kb. 5 percen át gyakori kevergetés mellett puhulásig sütjük.
A lábas közepén egy kis helyet csinálunk a fokhagymának és a gyömbérnek. Kb. 1 perc folyamatos keverés következik, amíg a fűszerek nem kezdenek el erősen illatozni.
Adjuk hozzá a maradék fűszereket, alaposan keverjük hozzá őket a csirkéhez, majd süssük őket pirulásig.
Tegyük bele a diót és a gránátalmalevet. Az edény aljáról folyamatosan kaparjuk le a megbarnult részeket egészen addig, ameddig a gránátalma lé abba nem hagyja a buborékolást. Adjuk hozzá a kókusztejet és a mézet, majd újra keverjük össze az összes hozzávalót.
Hagyjuk a folyadékot felforrni, majd csökkentsük a láng méretét közepesről alacsonyra, fedjük le a lábast és hagyjuk főni azt 20 percig. Emeljük fel a fedelet, majd egy újabb 10 percig hagyjuk főni (vagy addig, ameddig a szósz be nem sűrűsödik, és a csirke el nem kezd szétesni). A 30 perc alatt időnként kevergessük, hogy oda ne kapjon az étel.
Tálaljuk a csirkét az általunk választott körettel. Szórjuk meg az ételt grántátalmamaggal és apróra vágott petrezselyemmel.