CIMESZ

GRÁNÁTALMÁS CSIRKE

A cimesz megfelel minden újévi elvárásnak: édes, mézes és ünnepi.

HOZZÁVALÓK:

ELKÉSZÍTÉS:

A sárgarépát és a gyömbért lereszelem hozzáadom a félbevágott és kimagozott datolyát, meghintem sóval, majd nagy lángon megdinsztelem az olajon. Ha nem túl friss a sárgarépa, teszek hozzá egy deci vizet. Beleszórom a fűszereket, és hozzá öntöm a mézet is. Ekkor teszem bele gránátalma magot is. Aki szereti tehet bele mazsolát is. Fűszerezem, megszórom a dióval, és pirítom még negyed órát. 

Ez az eredeti perzsa recept egyszerűbb verziója, és a egyik legfinomabb őszi és téli gyümölcs ízletes és ünnepélyes felhasználási módja, mely egyben paleo és gluténmentes is. Az eredeti receptet angol nyelven itt találjátok.

HOZZÁVALÓK:

ELKÉSZÍTÉS:

Marokkói újévi csirke

Egy finom ünnepi fogás Mercitől és Petitől

KEREK KALÁCS

Ros Hásánákor édes és kerek kalácsot eszünk, hogy a következő évünk is ilyen jó legyen. Sokszor a tésztába is mézet teszünk és az áldásnál só helyett is mézbe mártjuk.

HOZZÁVALÓK:

ELKÉSZÍTÉS:

A keverőgépben keverjük össze a lisztet, az instant élesztőt és a sót. (Ha friss élesztőt használunk, azt előbb fel kell futtatni a víz felében egy teáskanál cukorral elkeverve és 15 percig meleg helyen állni hagyni.) 

Egy külön tálban keverjük össze a langyos vizet, az olajat, a mézet, a 2 tojást és a tojássárgáját. Adjuk hozzá ezt a száraz hozzávalókhoz, és közepesen alacsony fordulatszámon gyúrjuk addig, amíg a tál aljára tapadó, ragacsos tésztát kapunk, 5-7 percig. A tészta túl nedvesnek tűnhet, de ilyennek kell lennie.

Tegyük a tésztát egy enyhén lisztezett munkafelületre és lisztes kézzel gyúrjuk puha, sima golyóvá. Egy nagy tálat enyhén kenjünk ki olajjal vagy tapadásmentes főzőspray-vel. Helyezzük a tésztát a tálba, fordítsuk meg egyszer, hogy a teteje is enyhén olajos legyen, majd fedjük le a tálat fóliával. Hagyjuk a tésztát meleg, huzatmentes helyen kelni 1-2 óráig, amíg duplájára nő.

Fordítsuk a tésztát enyhén lisztezett munkafelületre, és szórjuk be liszttel. A tészta ki fog ereszkedni. Osszuk tésztát négy egyforma részre, és egyesével sodorjuk mindegyik darabot kb. 50 cm hosszú kígyóvá. 

A videóban látható módon, fonjunk kerek kalácsot belőlük. 

Óvatosan helyezzük át a fonott kalácsot egy sütőpapírral bélelt tepsibe. 

Fedjük le a cipót lazán fóliával, és meleg, huzatmentes helyen hagyjuk kelni, amíg körülbelül másfélszeresére nő, 1 óra alatt. A kelesztési idő vége felé melegítsük elő a sütőt 180ºC-ra, és állítsuk a sütőrácsot a középső pozícióba. 

Egy kis tálban verjük fel a maradék tojást, és a felvert tojással kenjük be bőségesen a megkelt tésztát. (Ha szeretné, szórjon szezámmagot a tetejére, mielőtt beteszi a sütőbe). Süssük 25-35 percig, amíg a kéreg gazdag barna színt kap. 

Vegyük ki a kalácsot a sütőből, és tegyük rácsra hűlni. Frissen a legfinomabb, de a maradék néhány napig eltartható.

Kövess minket

LinkFacebookInstagram

Kik vagyunk



JCC Budapest- Bálint Ház

1065 Budapest Révay utca 16.

info@balinthaz.hu

+361 7910102

(H-P 8:00 - 19:00)


Hírlevél feliratkozás

Programjaink


Köszönjük támogatóinknak!

 

American Jewish Joint Distribution Committee

Dutch Jewish Humanitarian Fund

Friends of JCC Budapest

Bálint Ház Baráti Köre


ENGLISH VERSION - https://www.rosh-hashanah.jcc.hu