FŐZZ VELÜNK!

CIMESZ

A cimesz megfelel minden újévi elvárásnak: édes, mézes és ünnepi.

HOZZÁVALÓK:

  • 8 szál sárgarépa lereszelve

  • 16 szem érett datolya

  • 1 kk őrölt fahéj

  • 1 csipet só

  • 3 ek méz

  • 8 ek olívaolaj

  • 2 szem szegfűszeg

  • 1 késhegynyi curry por

  • 1 ek reszelt gyömbér

  • gránátalmamag

ELKÉSZÍTÉS:

A sárgarépát és a gyömbért lereszelem hozzáadom a félbevágott és kimagozott datolyát, meghintem sóval, majd nagy lángon megdinsztelem az olajon. Ha nem túl friss a sárgarépa, teszek hozzá egy deci vizet. Beleszórom a fűszereket, és hozzá öntöm a mézet is. Ekkor teszem bele gránátalma magot is. Aki szereti tehet bele mazsolát is. Fűszerezem, megszórom a dióval, és pirítom még negyed órát.

GRÁNÁTALMÁS CSIRKE

Ez az eredeti perzsa recept egyszerűbb verziója, és a egyik legfinomabb őszi és téli gyümölcs ízletes és ünnepélyes felhasználási módja, mely egyben paleo és gluténmentes is. Az eredeti receptet angol nyelven itt találjátok.

HOZZÁVALÓK:

  • 2 ek kókuszolaj

  • 680 g csirkecombfilé (zsír nélkül, kis kockákra vágva)

  • 1 nagy mogyoróhagyma, apróra szeletelve

  • 2 gerezd fokhagyma, finomra aprítva

  • 1 evőkanál reszelt gyömbér

  • 1 tk kömény

  • 1/2 tk kardamom

  • 1/2 tk fahéj

  • 1/2 tk só

  • 1/2 tk fekete bors

  • 65 g apróra vágott dió

  • 240 ml gránátalmalé

  • 120 ml kókusztej

  • 1 ek méz

  • 65 g gránátalmamag

  • 2 ek friss petrezselyem aprítva

ELKÉSZÍTÉS:

  1. Készítsük elő a csirkét (minden látható zsírt távolítsunk el a húsról, különben rágós lesz). Aprítsuk fel a mogyoróhagymát, a fokhagymát és diót és reszeljük le a gyömbért, majd tegyük őket félre. Porciózzuk ki a fűszereket, majd azokat is tegyük félre. A recept lépései gyorsan követik egymást, így érdemes előre sorrendbe rendezni az alapanyagokat.

  2. Tegyünk fel közepes lángra egy nagyméretű fazekat. Tegyük az edénybe a kókuszolajat és melegítsük, míg fel nem forr.

  3. Rakjuk az olajba a felkockázott csirkét, szórjuk meg egy csipet tengeri sóval, süssük át gyakori keveréssel egészen addig, amíg a hús aranybarna színt nem kap.

  4. Hozzáadjuk a mogyoróhagymát a csirkéhez, majd kb. 5 percen át gyakori kevergetés mellett puhulásig sütjük.

  5. A lábas közepén egy kis helyet csinálunk a fokhagymának és a gyömbérnek. Kb. 1 perc folyamatos keverés következik, amíg a fűszerek nem kezdenek el erősen illatozni.

  6. Adjuk hozzá a maradék fűszereket, alaposan keverjük hozzá őket a csirkéhez, majd süssük őket pirulásig.

  7. Tegyük bele a diót és a gránátalmalevet. Az edény aljáról folyamatosan kaparjuk le a megbarnult részeket egészen addig, ameddig a gránátalma lé abba nem hagyja a buborékolást. Adjuk hozzá a kókusztejet és a mézet, majd újra keverjük össze az összes hozzávalót.

  8. Hagyjuk a folyadékot felforrni, majd csökkentsük a láng méretét közepesről alacsonyra, fedjük le a lábast és hagyjuk főni azt 20 percig. Emeljük fel a fedelet, majd egy újabb 10 percig hagyjuk főni (vagy addig, ameddig a szósz be nem sűrűsödik, és a csirke el nem kezd szétesni). A 30 perc alatt időnként kevergessük, hogy oda ne kapjon az étel.

  9. Tálaljuk a csirkét az általunk választott körettel. Szórjuk meg az ételt grántátalmamaggal és apróra vágott petrezselyemmel.