A böjt kezdete: 2024. október 11., péntek napnyugtátólA böjt vége: 2024. október 12., szombat estig

Jom Kipur az engesztelés napja a zsidó naptár legkomolyabb, szentebb, mélyebb napja. A zsidó vallás szerint Isten ezen a napon véglegesíti az ítéletét a következő évre, s írja be az embereket vagy az Élet vagy a Halál könyvébe. Jom Kipur a böjt és az ima napja, s komor hangulata a fehér öltözetben is kifejeződik vagy abban, hogy nem viselünk bőrcipőt vagy más bőr kiegészítőt. A böjtöt általában családi vagy baráti körben törjük meg egy ünnepi lakomával.

Ilyenkor könnyű böjtöt illik kívánni a boldog ünnep helyett vagy „gmár hátimá tová”-t, mely azt jelenti, jól legyél bepecsételve, mellyel azt kívánjuk, hogy a másik az Élet könyvébe kerüljön, s az Örökkévaló bocsássa meg bűneit.

MIK HANGOZNAK EL A NAP SORÁN?

Jom Kipur a Kol Nidrével kezdődik, s azt kérjük az Örökkévalótól, hogy szabadítson fel esküink alól, melyeket esetleg nem tudnánk betartani. Az engesztelés napján mondott imák a tsuvá, azaz a megtérés eszméjére koncentrálnak, megbocsátást kérnek. Jom Kipur délutánján sok helyen szokás Jónás Könyvét felolvasni-meghallgatni. A záróima a Neilá, mely azt jelenti zárás, s arra utal, hogy az ég kapui becsukódnak és az Örökkévaló végső döntést hoz.

Kattints a képre lejátszáshoz!

Jom Kipur ünnepén Jónás könyvét szokták felolvasni. Ismerjétek a történetet, játsszátok végig a családdal az interaktív drámajátékot és kalandozzatok velünk Ninivében!

MELLDÖNGETÉS

A nagyünnepi önvizsgálat és bűnbocsánat folyamatában a hagyományos liturgia felsorolja mindazokat a bűnöket, melyeket elkövettünk, elkövethettünk. Minden ilyen sornál az öklünkkel a mellünkre ütünk, hogy érezzük, átéljük a bűnt.

Ugyanakkor sok jó dolgot is elkövettünk az előző évben. Az itt következő alternatív ima ezeket sorolja fel. Hozzá is lehet tenni. És mellet döngetni eközben is érdemes.

Hova tudok menni idén Jom Kipurkor?

Az ünnep bejövetele, böjt kezdete: 2023. szeptember 24., vasárnap este 18:20A böjt vége: 2023. szeptember 25., hétfő 19:22
Bethlen téri ZsinagógaKol Nidré2023. szept.24., vasárnap, 18:00Helyszín:  Bethlen téri zsinagóga
Dohány zsinagógaKol Nidré2023. szept. 24. vasárnap 18.20Helyszín: Dohány utcai zsinagóga
Szim Salom – Kol Nidré2023. szept. 24. vasárnap 18.30Helyszín: Bálint  Ház, nagyterem
Bét Sálom ZsinagógaKol Nidré2023. szept.24., vasárnap, 18:30Helyszín:  Bét Sálom zsinagóga
Frankel ZsinagógaKol Nidré2023. szept. 24. vasárnap 19.00Helyszín: Frankel zsinagóga
Bét Orim Jom Kipur este – Kol Nidré2023. szept. 24. vasárnap 19.00Helyszín: Rumbach zsinagóga

Kövess minket

LinkFacebookInstagram

Kik vagyunkJCC Budapest- Bálint Ház

1065 Budapest Révay utca 16.

info@balinthaz.hu

+361 7910102

(H-P 8:00 - 19:00)


Hírlevél feliratkozás

Programjaink


Köszönjük támogatóinknak!

 

American Jewish Joint Distribution Committee

Dutch Jewish Humanitarian Fund

Friends of JCC Budapest

Bálint Ház Baráti Köre


ENGLISH VERSION - https://www.rosh-hashanah.jcc.hu