Az ünnepről

Ros HaSana (רֹאשׁ הַשָּׁנָה , ejtsd Ros Hásáná) a zsidó újév.

Idén szeptember 18-án este ünnepeljük a világ, pontosabban Ádám és Éva teremtésének 5781. évfordulóját. Az ünnep Tisré hónap első két napján van. Ekkor kezdődik a 10 bűnbánó nap is, ami Jom Kipurig, az Engesztelés Napjáig tart.

AZ ÜNNEP ELNEVEZÉSEI

Az év feje

Az ítélet napja – a következő 10 napban dől el, hogy a jók, a rosszak, vagy közepesek könyvébe írattatunk be a következő évre.

A sófárfújás napja

A világ születésének napja

HAGYOMÁNYOS ÉTELEK

Gránátalma

Hagyományosan az ünnep második estéjén fogyasztjuk, az új gyümölcsöt és az új év gazdagságát szimbolizálja. Szokás az ünnepen olyan gyümölcsöt fogyasztani, amit nem ettünk még az év során, ez sok esetben a gránátalma. A gyümölcs 613 magot tartalmaz, ami a zsidók számára a 613 tórai parancsolatot jelképezi.

Kerek kalács

Ros Hásánákor édes és kerek kalácsot eszünk, hogy a következő évünk is ilyen jó legyen. Sokszor a tésztába is mézet teszünk és az áldásnál só helyett is mézbe mártjuk.

Cimesz

Sárgarépából, datolyából, ananásszal, mézzel készült édes saláta (a receptet itt találjátok).

Méz

Ebbe mártogatunk mindent, hogy édes legyen az évünk.

Alma

Mézbe mártogatott alma, hogy kerek legyen az év és édes.

Hal

Egészben sütött halat szokás enni, mert ez a bőség szimbóluma. A fejét rajta hagyják, ez jelképezi, hogy az ünnep az év feje.

SZOKÁSOK

Táslih

A szó eldobást jelent. A szokás neve arra utal, hogy eldobjuk magunktól a bűneinket. Ilyenkor kimegyünk egy folyó, vagy tó partjára és kenyérmorzsát szórunk a vízbe, ami azt jelképezi, hogy megszabadulunk a bűneiktől.

Sófár fújás

Elul hónap elsejétől egészen Jom Kippurig fújják a sófárt, ami egy kos szarvából készült kürt. A fenti videóra kattintva tudod a hangját meghallgatni.


Újévi üdvözlet

Ilyenkor szokás mindenféle megható vagy vicces újévi üdvözlőlapot, emailt, üzenetet, emojit küldeni. „Sáná tová!” „Jó évet!” Így egyszerűen is lehet, vagy megtoldani azzal, hogy „tikátévu”, azaz „írattass be”, hiszen nevünk bekerül egy könyvbe, Jó lenne az élet könyvébe kerülni, kívánjuk ezt egymásnak.